Wednesday, March 03, 2010

FAN #10: Mostly Other People Do the Killing

«All the jazz, all the time, all at once, as fast as possible»

Slik skriver den strålende kvartetten med det fantastiske navnet Mostly Other People Do the Killing (heretter MOPDtK) om seg selv på sin MySpace-side, hvor de også oppgir jazz, experimental og screamo som sjangerbeskrivelser. Dette er både aldeles riktig og litt misvisende på en gang, men mest av alt er det et bevis på MOPDtK sin humor. Akkurat som bandnavnet, et sarkastisk «men du ser ikke bjelken i ditt eget øye»-sleivspark om retorikken til Bush-administrasjonen og dens våpendragere.

Men nok om politikk, dette skal handle om musikk, for tusan. Og musikken til MOPDtK er medrivende, overraskende, catchy, fandenivoldsk, alltid morsom og aldeles strålende. Komposisjonene tar ofte utgangspunkt i sterke og løsslupne melodilinjer med røtter tilbake til den gamle New Orleans-jazzen, med dertilhørende kollektiv improvisasjon, samt tidlig Duke Ellington. Dette filtreres gjennom bebopens (og punkens!) forkjærlighet for høyt tempo, samtidig som inspirasjon fra 60-talls frijazz gjør at de kan komme med plutselige kakofoniske utbrudd, la låtene ta overraskende omveier og bryte med det kjente når du minst venter det. Det er Thelonious Monk, jazzgruppa Air og Pavement (jepp) på en gang. Samtidig som det ikke er det, selvsagt. MOPDtK er forlengst blitt noe helt unikt i dagens jazzflora.

Den indre dynamikken i bandet er også noe for seg selv. Bandideolog, bassist og sjefskomponist Matthew T. «Moppa» Elliott sine bunnsolide og drivende bassriff har sin motvekt det viltre trommespillet til Kevin Shea (også kjent fra noisepop-duoen Talibam!), som kan finne på å parafrasere Run DMC midt i et trommebreak, og fremstår som en blanding av Keith Moon, Animal fra the Muppet Shows (både musikalsk og av utseende), Han Bennik og Elvin Jones. I front blåser saksofonist Jon Irabagon og trompetist Peter Evans i herlig dialog, og noen ganger heftig «diskusjon» sågar av og til ved å imitere talespråk. Selv om MOPDtKs basis alltid er solide melodier, gjør bandets mange krumspring at lytteren aldri helt vet hva som vil skje rundt neste sving. Når hele bandet så vender tilbake til hovedriffet, har de et herlig driv og er fantastisk morsomme å høre på. Klaske-seg-på-låret-morsomme. For som det også står på MySpace-siden deres: «They're funny. Jazz is funny». ECM kan ta seg en bolle.

Jeg har ingen problemer med å utrope MOPDtKs andre utgivelse, Shamokin!!! fra 2007, til en av det forrige tiårets beste plater, uansett sjanger. Oppfølgeren This Is Our Moosic (2008), som refererer til Ornette Colemans This Is Our Music både i tittel og coverart og som også inneholder en fantastisk coverversjon av Billy Joels «Allentown», er ikke langt unna den heller. I disse dager foreligger deres fjerde utgivelse Forty Fort, også denne utgitt på Hot Cup Records. Etter et par gjennomlyttinger kan jeg meddele at det låter minst like herlig og friskt som de gjorde på sine to forrige plater, og denne gang kanskje hakket mer energisk en tidligere. Allerede har «Little Hope», med sitt Charles Mingus-aktige åpningsriff, rukket å bli en favoritt. Flere vil nok følge. Måtte de nå bare se å komme seg til Norge for å spille. På tross av at MOPDtK har musikalske røtter helt tilbake til jazzens vugge, gjør deres oppfinnsomhet, lekenhet, punkete attityd og høye energinivå at burde de appellere til langt flere, for ikke å si andre, enn et tradsjonelt jazzpublikum. Bookingansvarlige, kjenn deres besøkelsestid!

Forty Fort er ute nå, og kan kjøpes via diverse internettbutikker som Dusty Groove America og SquidCo.com.

Chris Monsen


NB: Fan Fanzine er et gratismagasin om musikk, av og for fans. Det finnes kun i papirutgave. Artiklene som er postet på denne bloggen er lagt ut som de var da de ble sendt til redaksjonen, og er følgelig uten bilder og artwork. Mange er skrevet off the cuff, og kan derfor ha et noe muntlig eller blog-aktig preg.

3 comments:

Anonymous said...

Takker for strålende tips.

Gleder meg til nattjazz den 30 mai

Olee

Anonymous said...

mopdtk spiller på oslo jazzfestival 21.august!

Chris Monsen said...

Aaah. Strålende nyheter!